Workshops

De Muziek-Werkplaats geeft u keuze uit 4 verschillende workshops. Elke workshop biedt niet alleen een ander resultaat voor de leerlingen, maar richt zich ook op specifieke doelstellingen. Bekijk hieronder ons aanbod.

Popcompositie

I love you, yeah yeah…. Je hebt een idee voor een tekst, maar hoe maak je hier nou een popliedje van? Tijdens deze workshop word jij songwriter en componeer je op een mini-studio je eigen liedje.

In deze workshop maken leerlingen een eigen popnummer in een zelf gekozen stijl. In de eerste twee uur componeren ze met de drie lagen; Ritme, Bas en Begeleiding. De basis is nu gelegd voor een goed popnummer. Onmisbaar bij popmuziek is natuurlijk zang of rap. Deze laatste laag, de Melodielaag wordt in het laatste uur gemaakt, dan nemen ze zelf zang of rap op.

offerte aanvragen

 • Duur: 3 uur
 • Doel: Vier muzikale lagen leren kennen, kennen van belangrijkste vormonderdelen van een popnummer
 • Eindresultaat: Een eigen popnummer!

 

Filmmuziek

Heb je wel eens het geluid uitgezet bij een actie film? Was het toen nog spannend? Of bij een romantische film? Stuk minder romantisch toch? Muziek is ontzettend belangrijk bij films en helpt om de sfeer en gebeurtenissen te versterken. Sterker nog, muziek kan soms zelfs de hele sfeer bepalen. In deze workshop word je zelf componist en bepaal jij hoe de kijkers het filmfragment beleven.

Tijdens deze workshop maken leerlingen een orkestrale compositie bij een filmfragment. De eerste twee uur staan in het teken van het componeren met instrumenten uit de strijkers-, blazers- en slagwerksectie. In het laatste uur maken de leerlingen zelf soundeffects en nemen die op bij hun compositie. Aan het eind hebben de leerlingen een filmpje dat zonder geluid was tot leven gebracht.

offerte aanvragen

 • Duur: 3 uur
 • Doel: Cues herkennen, orkestinstrumenten kennen, sfeer kunnen benadrukken met muziek
 • Eindresultaat: Een filmscène met eigen muziek en geluid!

Ringtone

Trrrrrring, Boem chak boem ckak, Wieoewieoe…… Wat vind jij een goede ringtone? Kom erachter en maak hem zelf tijdens onze Ringtone workshop.

In de eerste 45 minuten van deze workshop wordt uitgelegd hoe je een ringtone kan maken en gaan de leerlingen aan de slag. Leerlingen maken een ringtone in één van de vier stijlen; Rock, Urban, R&B of Dance. De laatste 45 minuten nemen ze zang of geluidseffecten op om de ringtone helemaal origineel te maken.

offerte aanvragen

 • Duur: 1,5 uur
 • Doel: Componeren in een bepaalde stijl, herkenbare ringtone maken
 • Eindresultaat: Een eigen ringtone!

Sound Design

Veel geluid bij films is achteraf opgenomen. De geluiden worden gemaakt op de gekste manieren. Natte matten op de vloer slaan in een parkeergarage laten een monster tot leven komen. Voetstappen in het water lijken net echt door met je vingers in een bakje water dicht bij een microfoon te bewegen. Tijdens de workshop maken de leerlingen een sound design-plan bij een zelfgekozen film fragment. Vervolgens gaan ze alle geluiden zelf opnemen. Hiervoor kunnen ze de geluidseffecten van de Muziek-Werkplaats gebruiken, maar ze kunnen ook geluiden van huis meenemen. Hiervoor is overleg vooraf met de Muziek-Werkplaats handig.

offerte aanvragen

 • Duur: 1,5 uur
 • Doel: Wat is sound design, geluiden vertalen naar sound design, leren een opname te maken.
 • Eindresultaat: Eigen sound design bij een filmfragment!

Bij u op school?

Stel zelf het programma samen dat bij u op school past, neem voor advies contact met ons op.

Weten waar de Muziek-Werkplaats al gestaan heeft? Deze scholen gingen u voor.

iPads op school? Bekijk onze iPad-Jam workshop

meisjes zingen hun tekst in